fbpx

Ulasan dan Pendapat Filem Animation: The Willoughbys (2020)

Hello semua.

Selamat kembali ke blog saya. Terima kasih sebab membaca.

Dalam post kali ini, saya nak review dan bagi pendapat saya tentang satu filem animasi yang baru saya tengok iaitu The Willoughbys, ditayang pada 22 April 2020 di Netflix.

Cerita ni saya dan seorang housemate saya setuju untuk tonton. Sebab saya beritahu mereka yang otak saya penat nak tengok cerita thriller atau horror.

Tapi cerita ni memang saya dan seorang housemate saya tu jelah yang tengok. Sebab kami berdua share interest yang sama. Cerita “kartun.”

Masa pilih movie di Netflix, cerita ni tayang trailer nya, saya pun terus click, sebab tengok macam seronok.

Tak sangka la pula saya tengok masa cerita tu betul2 baru keluar di Netflix.

Okay, jom kita start dengan maklumat filem.

Maklumat Filem
  • Genre: Animation, Adventure, Comedy, Kids & Family
  • Pengarah: Kris Pearn
  • Penulis: Lois Lowry, Kris Pearn, Mark Stanleigh
  • Jangka masa: 1 jam 30 minit
  • Country: USA
Storyline

Cerita ini mengisahkan tentang 4 beradik, yang mana parents mereka tak ambil tahu langsung tentang mereka. Bila mereka tak tahan kerana dipulaukan oleh parents sendiri, dan mereka yakin mereka boleh berdikari, mereka merancang untuk menghantar parents mereka pergi bercuti/mengembara ke tempat-tempat yang berbahaya yang berkemungkinan boleh mati. 4 beradik itu kemudiannya mencari makna “keluarga” dengan cara tersendiri.

The Willoughbys

Review

Review di Rotten Tomatoes

It’s a sweet and thoughtful think it’s a pretty funny movie. The animation looks pleasing and I do love the story and the characters (except those parents at least). A fun movie and I would definitely recommend it 🙂 – Adriana R

Expected a little bit more after seeing the rating. Animation is good I just expected a bit more character. Overall though, great film with a very creative plot remenicent of Lemony Snicket with Willy Wonka vibes. – Blake S

Review di IMDb

A mix of ‘A Series of Unfortunate Events’ and ‘Charlie and the Chocolate Factory’ and ‘Mary Poppins’? Darker and pretty disturbing than most family fare but still has its moments especially with its beautiful animation style and great voice acting. – Sir_AmirSyarif

My 3yo, 5yo, and I adore this film. Several moments that made us laugh hysterically, most of those moments are kind of dark. So if you and your family like twisted humor, give this one a go! – akiraer

Review saya

Cerita ini seronok. Mengisahkan tentang anak dan parents, senang cerita tentang family. Boleh dikatakan menggambarkan real life sekarang, di mana orang boleh kata “tulah, buat anak reti, jaga anak tak reti.”

Parents 4 beradik ni sentiasa dalam “loving phase,” sebab tu mereka selalu pulaukan anak-anak sendiri.

Cerita ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat sebab ringan je. Jalan cerita pun rileks je. Sesuai untuk anak-anak kecil tengok. Parents pun senang hati nak bagi tengok cerita ni.

Memandangkan cerita ni memang dalam kategori Kids & Family, jadi cerita ni memang takde unsur ganas, dan takde unsur yang tak sepatutnya.


Tertarik untuk menonton filem ini? Atau nak suggest kat kawan-kawan atau anak-anak tentang filem ni? Macam biasa, filem ini boleh ditonton di Netflix.

Selamat menonton!

P/S: Jemput baca post-post saya yang lain. CONTACT saya kalau nak website. Hehehe 🙂


Share This On Your Favorite Social Media!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top