fbpx

Kenapa Perlu Upah Web Designer & Developer?

kenapa perlu upah web designer

Orang tanya, kenapa perlu upah web designer & developer untuk develop website sedangkan boleh buat for free dekat Wix, Webs & lain-lain?

Gini.

Dia macam hire photographer la.

Semua orang boleh tangkap gambar. Tapi kita hire professional untuk dapatkan hasil yang professional juga.

Developer professional belajar pelbagai teknik dan principles (even psychology on how humans would interact with the web/app).

Berapa ramai yang buat web sendiri guna Wix & rasa tak puas hati dengan hasil sendiri? Ada orang design web, tapi customer tak jumpa mana button login.

Ada orang design web tapi customer tak faham macamana nak guna web tu. Ada orang design web tapi customer tak faham presentation dia, dia buat bisnes apa sebenarnya ni?

Jadi, sebab tu la kita upah golongan professional untuk selesaikan masalah di atas.

“Kenapa code sendiri sedangkan boleh guna WordPress dan drag & drop saja?”

WordPress memang betul-betul robust sebab dah bertapak dalam industri selama lebih 15 tahun. Ia customizable, banyak features dan plugins, open source dan cukup mudah untuk digunakan.

Tapi tak semua website boleh diselesaikan dengan WordPress dan ia bukanlah satu-satunya solusi yang ada untuk website. Faham?

To answer the question: We code it ourselves because we need customization at the lower level, to meet our specific business requirements. That’s why.

Ada orang good at design but bad at codes.

Ada orang good at codes but bad at design.

Ada orang good at codes and good at design as well.

Untuk developer: ia bergantung kepada bagaimana kita nak level up skills masing-masing. Kita sebenarnya boleh asah kedua-duanya.

Nak asah apa-apa kemahiran pun sudah tentu memakan masa yang lama. Namun semakin lama kita praktis, semakin bagus lah hasil kita nanti.

Ini dipanggil progress.

Kata kuncinya jangan berhenti belajar dan praktis.


Saya menulis kembali thread dari Twitter Omar Mokhtar

Share This On Your Favorite Social Media!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top