Kuat selepas disakiti | Maksud lagu Heart of Novocaine oleh Halestorm

Kita semua pernah disakiti oleh orang yang kita sayang. Tapi orang yang kita sayang ni tak semestinya kekasih. Orang yang kita sayang boleh jadi ibu bapa, adik beradik, sedara mara atau rakan kita sendiri.

So I nak share pasal lagu Heart of Novocaine ni. Lagu ni kiranya nak beritahu kat orang yang kita sayang tu, yang kita semakin kuat setelah dorang sakiti kita. Dan kita berterima kasih dengan dorang sebab yelah, bila dorang sakitkan kita, kita jadi kuat dan mula sayang diri sendiri. So terima kasih kepada dorang!

Apa-apa pun, I share lirik lagu dan video di bawah.

Halestorm lyric
“Heart of Novocaine”

You made me tough, you made me numb
You are the maker of what I’ve become
And now I am strong where I was weak
And I am unafraid of being me
So say hello to the monster that you made

Thank you for the pain, thank you for the hate
Thank you for the way that you left me scarred
Thank you for the stain that you left on my brain
Now because of you I’ve got a heart of Novocaine
A heart of Novocaine

Once upon a time you had control
And on and over my poor soul
And the trust in you but now I see
You never knew the real me
And now I’m angry and you wonder why
You see a fire burning in my eyes
Once you had me but you lost me now
And there’s no going back
So say hello to the monster that you made

Thank you for the pain, thank you for the hate
Thank you for the way that you left me scarred
Thank you for the stain that you left on my brain
Now because of you I’ve got a heart of Novocaine
A heart of Novocaine

My fear has died, my tears have dried
I don’t feel afraid and I won’t run away
I believe in me and now I see
Right through your lies, hiding behind your eyes
Because of you I’ll make it through
And nothing can hurt me like you did anymore

Thank you for the pain, thank you for the hate
Thank you for the way that you left me scarred
Now there’s nothing you can say to wash it all away
Now because of you I’ve got a heart of Novocaine
A heart of Novocaine
A heart of Novocaine
A heart of Novocaine

Heart of Novocaine

Okay so I ada Google pasal Novocaine ni. Kalau kita Google search novocaine, Google akan bagi maksud ‘another term for procaine.’

Apa pula procaine ni? Procaine adalah ubat anestetik. Mostly digunakan dalam pergigian sebab dia akan menghilangkan rasa sakit. Senang cerita ubat bius la.

Kiranya tajuk lagu ni nak beritahu yang hati ni dah macam Novocaine, dah takde rasa apa.

You made me tough, you made me numb
You are the maker of what I’ve become
And now I am strong where I was weak
And I am unafraid of being me
So say hello to the monster that you made

Lagu ni agak straight, tak berbunga-bunga jadi mudah faham je maksud lagu ni. I akan interpret lagu ni berdasarkan 1st person la senang.

Dalam rangkap pertama ni, I beritahu yang ‘you made me tough’. You dalam lagu ni merangkap siapa-siapa jelah yang sakiti I. Jadi I nak beritahu yang apa-apa perubahan berlaku kat diri I ni, sebab I disakiti oleh ‘you.’ Sekarang ni I kuat di mana I pernah lemah dulu and I dah tak kisah dah nak jadi diri sendiri. And kalau you jumpa I, say hello to me yang “baru.”

Thank you for the pain, thank you for the hate
Thank you for the way that you left me scarred
Thank you for the stain that you left on my brain
Now because of you I’ve got a heart of Novocaine
A heart of Novocaine

Ini adalah chorus dalam lagu ni. I berterima kasih kat ‘you’ untuk semua benda yang you dah buat which is sakiti I, dengan bermacam cara you sakitkan I. And kerana dah kerap kali sakit, hati I dah jadi Novocaine, tak rasa apa-apa.

Once upon a time you had control
And on and over my poor soul
And the trust in you but now I see
You never knew the real me

Literally translate: You pernah kawal I dulu-dulu and I percaya you. Sekarang ni I nampak la you tak pernah kenal pun diri I ni.

And now I’m angry and you wonder why
You see a fire burning in my eyes
Once you had me but you lost me now
And there’s no going back
So say hello to the monster that you made

Bila I dah jadi heartless, hati I dah jadi Novocaine ni, you marah. And you tertanya-tanya kenapa? Dulu I pernah ada dengan you, tapi sekarang I dah takde. You dah hilang I. And takde I nak patah balik dah. So, say hello kepada diri I yang ‘baru.’

My fear has died, my tears have dried
I don’t feel afraid and I won’t run away
I believe in me and now I see
Right through your lies, hiding being your eyes
Because of you I’ll make it through
And nothing can hurt me like you did anymore

Dulu tiap kali you sakitkan I, I takut and I akan lari. Lari daripada masalah, lari daripada you. Sekarang, ketakutan I dah mati, air mata pun dah takde untuk tangisi. I percaya pada diri I and I nampak dah semua pembohongan you. Disebabkan you, I boleh hadapi semua masalah I and takde apa akan sakitkan I macam you pernah buat.


halestorm

Berhubung dengan Halestorm


I recommend lagu ni sebab kita manusia ni pernah disakiti oleh orang tersayang dan menyakiti orang yang kita sayang. And I nak kita semua sedar akan perbuatan tu.

Plus, jika you guys dah penat disakiti, makin lama you guys dah lali dah dengan semua tu. I nak you guys sentiasa kuat!


Share This On Your Favorite Social Media!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Open chat