fbpx

Filem Thriller/Horror: The Invitation (2015)

Hello semua.

Pada malam Isnin yang lalu (20/4/2020), saya bersama housemate tonton satu filem ni. Housemate saya ni sibuk nak tengok cerita horror tapi saya ni penakut. Dalam takut saya, saya okay kalau tengok cerita thriller. Saya ni bukan takut apa, saya cuma takut kalau ada jumpscare, terkejut jantung saya. Filem Saw, Final Destination tu saya tengok je walaupun saya tak berapa suka. Hahaha.

Saya pun suggest kat mereka nak tonton filem thriller je. Tapi nak pilih movie apa tu pun payah juga. Jadi saya pun google “netflix malaysia horror.”

Lepas tu saya decide untuk tengok cerita Thriller/Horror: The Invitation (2015).

Maklumat Filem
  • Genre: Drama, Horror, Mystery, Suspense, Thriller
  • Pengarah: Karyn Kusama
  • Penulis: Phil Hay, Matt Manfredi
  • Jangka masa: 1 jam 40 minit
Storyline

Will dan Eden adalah lovely couple dahulu. Selepas tragedi yang meragut nyawa anak mereka, Eden menghilangkan diri. 2 tahun kemudian, Eden muncul kembali bersama suami baru, dan seperti menjadi orang lain. Eden excited dan bersemangat nak reunite dengan bekas suami dan kawan-kawannya. Eden menjemput bekas suami dan kawan-kawannya untuk makan malam di rumahnya. Semasa makan malam di rumahnya, Will berasa pelik dengan Eden, suami barunya David, dan kawan baru suaminya selepas mereka menunjukkan satu video ini. Will rasa Eden, David dan kawan suaminya ada agenda misteri yang tersendiri. Tapi boleh ke kita percaya dengan perasaan Will? (Sumber: IMDb)

Thriller/Horror: The Invitation (2015)

Review

Review di Rotten Tomatoes

The beginning dragged out far too long and the payoff at the end was nowhere near satisfying enough to make up for this. Could’ve been much better if it had been shorter and had a more exciting climax. – Ryan M

At first I thought it was a crappy movie with empty side characters, too many awkward silences and lazy story telling. But the characters just had a really slow build-up. As the movie progresses you’ll start to like it more and because of the characters actually having detail to em you won’t even notice the awkward moments. The responses in the movie were very human, which is refreshing. Pretty satisfying at the end in the messed up way. So overall, good acting and music. Great writing and editing. – David N

Review di IMDb

The music and the slow pace try to maintain the tension but they can’t. Eventually you lose a bit of interest because until the last 20 minutes just not a whole lot goes on. The philosophical bits about grief, pain, and suffering were interesting. Despite its weaknesses, The Invitation does leave a favorable impression. – TdSmth5

Having recently read the true story of the Manson murders, I found this movie eerily believable. If you like slower paced thrillers then I’d recommend you give this a go. It’s not especially gory; the violence is realistic and the more effective for that. – johnwiltshireauthor

Review saya

Seperti yang orang-orang di atas cakap, cerita ini agak slow. Jadi kadang-kadang memang akan rasa annoyingnya… slownya… bila nak sampai klimaksnya…

Cerita ni sesuai untuk orang yang ada kesabaran tinggi dan boleh tengok cerita slow. Housemate saya semua dah main fon sebab mereka kata cerita slow. Saya je yang khusyuk tonton filem ni.

Cerita ini pun ada juga berkisarkan reality life sekarang. Di mana apabila orang ada depression atau anxiety, mereka perlu mengambil ubat (saya tak tahu sangat tentang ini), dan datang ke group-group untuk coop dengan mental state mereka.

Klimaks cerita ni adalah pada babak-babak akhir di mana berlakunya “sesuatu” dan apa yang Will syak tentang Eden, David dan kawan mereka memang betul.


Tertarik untuk menonton filem ini? Anda boleh tonton filem ini di Netflix. Atau di mana-mana sahaja yang anda boleh tontonlah. Haaa…

Selamat menonton!

P/S: Saya baru lagi nak review tentang filem. Jangan kecam dan beri tunjuk ajar. Terima kasih. Kalau nak website pula, boleh CONTACT saya ye.

Jemput baca post-post saya yang lain 🙂


Share This On Your Favorite Social Media!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top